Contactcomite-Logo+

Elektronische monitoring van jonge delinquenten.

Op 16 mei organiseert het COJ Brussel een debatlunch over de recente hervormingen in het jeugddelinquentierecht, met bijzondere aandacht voor het proefproject rond elektronische monitoring in Antwerpen. Jongeren tussen 12 en 18 jaar kunnen voortaan via een enkelband en een persoonlijk begeleidingsplan nauw opgevolgd worden. Jeugdrechter Luk Versteylen komt zijn eerste ervaringen met deze nieuwe maatregel delen. We gaan in gesprek over de kansen en uitdagingen van dit systeem als aanvulling op bestaande jeugdsancties.

Contactcomite-Lijn+

Debatlunch

  16/05/2025

12:00 tot 14:00

plaatsen beschikbaar

LUNCH:

is inbegrepen. 

(broodje, koffie & water) 

Wil u melding maken van vb. allergieën of specifieke voorkeur, graag bericht naar jessy.le.roy@ehb.be 

 

DEBAT:

Welkom @ 

Erasmushogeschool Brussel 

Campus Kanal  - lok A4.05

Slotstraat 28

1000 Brussel 

 

KOSTPRIJS:

6 euro via QR-code (inschrijving definitief na betaling) 

 

 

Deze Debatlunch wordt georganiseerd door COJ Brussel

Elektronische monitoring als nieuw instrument binnen het jeugddelinquentierecht

 

De laatste jaren vonden er ingrijpende veranderingen plaats in het jeugddelinquentierecht, met als doel jongeren die strafbare feiten plegen beter te begeleiden én te responsabiliseren. Eén van de opvallendste recente ontwikkelingen is de opstart van een proefproject rond elektronische monitoring voor jongeren in Antwerpen. Voor het eerst kunnen jeugdrechters een enkelband opleggen aan minderjarigen – een maatregel die tot voor kort enkel voor volwassenen gold.


Tijdens deze debatlunch gaan we dieper in op dit proefproject, dat werd goedgekeurd door de Vlaamse Regering. Het Vlaams Centrum voor Elektronisch Toezicht (VCET) kreeg extra middelen om tot 80 jongeren een jaar lang op te volgen via een gps-tracker. Deze jongeren volgen een persoonlijk begeleidingstraject, met een strak uurrooster en intensieve ondersteuning voor zowel henzelf als hun ouders of voogden.


Jeugdrechter Luk Versteylen uit Antwerpen komt zijn eerste bevindingen uit de praktijk met ons delen. Hoe verloopt de toepassing van de elektronische enkelband bij jongeren? Wat zijn de mogelijkheden, maar ook de grenzen van deze maatregel? En hoe verhoudt dit alles zich tot het bredere kader van het nieuwe jeugddelinquentierecht?

 

We nodigen u graag uit om mee te denken, vragen te stellen en van gedachten te wisselen tijdens deze boeiende middag, waarin praktijk, beleid en visie elkaar ontmoeten.