Contactcomite-Logo+

Veilig verblijf of geëngageerde pedagogie?

Veilig verblijf of geëngageerde pedagogie? (i.s.m. Museum Dr. Guislain en de Academische Werkplaats Positief Leefklimaat)

Contactcomite-Lijn+

Studiedag

  24/05/2022

09:00 tot 14:00

LUNCH:

Museum dr. Guislain

DEBAT:

Museum dr. Guislain

 

Deze Studiedag wordt georganiseerd door COJ Oost-Vlaanderen

In 2019 organiseerde het Contactcomité van Organisaties voor Jeugdzorg (COJ) naar aanleiding van de inwerkingtreding van het decreet jeugddelinquentierecht een studiedag over de beveiliging van jongeren. Ondertussen blijft het debat in Vlaanderen volop aan de gang, mede geïnspireerd door de discussie in Nederland en de vraag tot het afschaffen van de gesloten opvang. Met deze studiedag dragen we bij tot dit debat, met als insteek de vertoning van “Jason”. “Jason” is een aangrijpende documentaire van Maasja Ooms over een getraumatiseerde jongen. Jason probeert zijn trauma’s te verwerken, en probeert tegelijk ook af te rekenen met zijn traject in de Nederlandse Jeugdhulp dat uitmondde in gesloten opvang, een bijkomende traumatiserende ervaring. Na de vertoning volgen getuigenissen van jongeren over gesloten opvang, een panelgesprek en gelegenheid tot uitwisselingen met het publiek.

Op 28 september 2021 werd “Alicia” van Maasja Ooms vertoond in museum Guislain, als onderdeel van “Circonstances”, het programma over de Franse pedagoog Fernand Deligny dat in het museum loopt tot 31 mei 2022. “Jason”, eveneens van de hand van Maasja Ooms, biedt op 24 mei een waardige afsluiter aan dit programma.

Programma
09u00-09u15: Verwelkoming door Rudi Roose, voorzitter COJ
09u15-10u45: Vertoning film ‘Jason’ van Maasja Ooms
10u45-11u15: Koffiepauze
11u15-13u00: Debat met panel en de zaal, ingeleid door Riccardo (Ervaringsdeskundige Jeugdhulp), Gaby (Ervaringsdeskundige Jeugdhulp), Jan Bots (Directeur De Wingerbloei), Karel De Vos (Edu Academie), Peer van der Helm (Hogeschool Leiden en Universiteit van Amsterdam) en Evi Verbeke (Psychotherapeute).
13u00-14u00: Broodjeslunch

Locatie
Museum dr. Guislain
Kaart: https://goo.gl/maps/tuGTdwhAe5gshHeVA
Museum dr. Guislain is vlot bereikbaar vanuit Station Gent-Sint-Pieters met tram 1. Deze rijdt regelmatig en heeft een halte direct bij het Museum Dr. Guislain in de Guislainstraat.

Inschrijving
Inschrijven voor de studiedag kan tot en met dinsdag 17 mei via de website van het COJ.
• Leden van het Contactcomité betalen €25
• Niet-Leden van het Contactcomité betalen €35

Lidmaatschap kan nog steeds aangevraagd worden via info@contactcomité.be (€12,5 voor individuele leden en €50 voor organisaties)

Uw inschrijving is pas definitief wanneer de betaling op rekeningnummer BE 39 0012 1608 1219, BIC GEBABEBB op naam van Contactcomité werd ontvangen. Gelieve volgende mededeling te gebruiken: “NAAM, VOORNAAM, inschrijving studiedag COJ”. Deze betaling dient ten laatste dinsdag 17 mei ontvangen te zijn.